WARSZTATY OD ZIARENKA DO BOCHENKA

Dnia 17 października uczniowie oddziałów klas 1A i 1B oraz oddziału przedszkolnego wraz ze swoimi Paniami wychowawczyniami: Iloną Bińkowską, Renatą Szary, Małgorzatą Gębską-Orzechowską, Agnieszką Rybską-Kruk, uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych „Od ziarenka do bochenka”, które odbyły się na terenie Muzeum Wsi Radomskiej.
Głównym celem warsztatów było przybliżenie uczniom etapów powstawania chleba oraz zapoznanie ich z zawodami bezpośrednio związanymi z produkcją pieczywa.
Poznanie środowiska pracy i życia wsi polskiej oraz uprawianych zbóż. Uczniowie poznali informacje dotyczące uprawy gleby, zbierania i mielenia zboża, wypieku chleba dawniej i dziś. W trakcie lekcji muzealnej dzieci formowały bułki z ciasta drożdżowego.
Po wypieku wszyscy z apetytem zajadali się z własnoręcznie wykonanymi, chrupiącymi wypiekami. Poprzez udział w zajęciach uczniowie kształtują szacunek do przeszłości i pracy przodków, a także rozbudzają kreatywność i umiejętności manualne.
Na terenie Muzeum dzieci mogły obejrzeć kolekcję młynów, chałupę, gdzie zobaczyli m.in. piec chlebowy i narzędzia niezbędne do wypieku chleba, a także odwiedzili zagrodę ze zwierzętami.
Zadanie realizowane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Publicznej Szkoły Podstawowej im. Janusza Korczaka w Kowali-Stępocinie.
Projekt ma na celu rozwijanie tożsamości kulturowej i dziedzictwa narodowego, poprzez przybliżanie historii, tradycji i rzemiosła ludowego.
Koordynator projektu Iwona Więckowska.
Projekt finansowany jest przez Gminę Kowala w ramach zadania upowszechniania tradycji narodowych i lokalnych, pielęgnowanie polskości, wzmacnianie więzi z „małą Ojczyzną”.

Skip to content