UCZNIOWIE KLAS DRUGICH NA WARSZTATACH „OD ZIARENKA DO BOCHENKA”
Dnia 22 września uczniowie oddziałów klas 2A i 2B wraz ze swoimi Paniami wychowawczyniami: Anną Szymczyk i Wiesławą Rzepecką, uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych „Od ziarenka do bochenka”, które odbyły się na terenie Muzeum Wsi Radomskiej. Głównym celem warsztatów było przybliżenie uczniom etapów powstawania chleba oraz zapoznanie ich z zawodami bezpośrednio związanymi z produkcją pieczywa.
Poznanie środowiska pracy i życia wsi polskiej oraz uprawianych zbóż. Uczniowie poznali informacje dotyczące uprawy gleby, zbierania i mielenia zboża, wypieku chleba dawniej i dziś. Poznali podstawowe zboża: żyto, jęczmień, owies i pszenica oraz produkty zbożowe, m.in. różne rodzaje mąki: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, owsiana, kasze. Dowiedzieli się jakich narzędzi i maszyn rolniczych używano dawniej (kosa, sierp, cep, żarna), a jakich używa się obecnie (m.in.: traktor, siewnik, kombajn). Poznając etapy powstawania chleba dawniej, wzbogacili czynny słownik o słowa: niecka, dzieża, piec chlebowy. W trakcie lekcji muzealnej dzieci formowały bułki z ciasta drożdżowego. Po wypieku wszyscy z apetytem zajadali się z własnoręcznie wykonanymi, chrupiącymi wypiekami.
Na terenie Muzeum obejrzeli kolekcję młynów, chałupę, gdzie zobaczyli m.in. piec chlebowy i narzędzia niezbędne do wypieku chleba, a także odwiedzili zagrodę ze zwierzętami.
Zajęcia były ciekawym doświadczeniem dla uczniów i sprawiły im wiele radości oraz satysfakcji.