LEKCJA MUZEALNA W SKANSENIE

Chleb, który jemy codziennie, należy do naszych podstawowych pokarmów. Zazwyczaj nie zastanawiamy się jakie były jego początki, gdzie najwcześniej zaczęto uprawiać zboże, jak wytwarzać mąkę, które plemię po raz pierwszy „zakwasiło” chleb?  Odpowiedź na te pytania uczniowie pierwszych klas uzyskali uczestnicząc w nietypowej lekcji, która odbyła się na terenie Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu. Jej celem było zapoznanie dzieci z procesem obróbki ziarna od momentu zasiewu do produktu końcowego jakim jest chleb.

Uczniowie oglądali kolekcję młynów, gdzie poznali ich konstrukcję i dowiedzieli się, jak pozyskiwano mąkę. Następnie na jednej z zagród odwiedzili dawne domostwo, gdzie oglądali piec chlebowy oraz narzędzia niezbędne do wypieku chleba. Po zajęciach w terenie lekcja kontynuowana była w muzealnej szkole, gdzie dzieci poznały różne gatunki zbóż uprawianych na Mazowszu, przesądy i zwyczaje  towarzyszące wypiekowi chleba. Następnie formowały bułki z ciasta drożdżowego. Był przy tym nie lada wysiłek, ale smaczne, pachnące pieczywo, okazało się świetną nagrodą za poniesiony trud.

Podczas wycieczki szczególnie dużo radości i wzruszeń miał jeden z uczniów, klasy Ia – Patryk Zagrodnik, który w nietypowej scenerii przeżywał jubileusz swoich urodzin.


Wróć
    cbk (2)     ws_certyfikat_A4_2013_2014_10100127