Kulinarna edukacja klasy 2a

Zdobywać wiedzę i umiejętności można  na wiele sposobów. Niekonwencjonalny sposób wybrali uczniowie  2a, którzy wspólnie z wychowawczynią p. Anną Szymczyk wzięli  udział w warsztatach kulinarnych w radomskiej restauracji „Mama Leo”. Dzieci doskonaliły umiejętność uważnego słuchania oraz wykorzystania wiedzy w praktyce. Instruowane przez prowadzącego warsztaty wykonały drożdżowe bułeczki śniadaniowe i pastę serową w różnych smakach. Uczniowie zdobyli  również podstawowe informacje dotyczące zdrowego odżywiania się. 

Zwieńczeniem zajęć praktycznych była, przyjemna dla podniebienia, degustacja świeżych, pachnących bułeczek z dowolnie wybranymi naturalnymi dodatkami.  Można by powiedzieć, że dzieci zdały egzamin „małego kucharza” po mistrzowsku. Wszystkie bułeczki pięknie wyrosły i  świetnie smakowały, a różnorodne warzywa, tak rzadko przez dzieci na co dzień jedzone, cieszyły się sporym „ wzięciem”. Po warsztatach uczniowie realizowali druga cześć warsztatów. Tym razem zdobywały wiedzę historyczną poznając zabytki Radomia. Zwiedziły Rynek Starego Miasta w  Radomiu, podziwiały stare, zabytkowe kamieniczki i jeden z najstarszych radomskich kościołów – Farę – kościół pod wezwaniem Św. Jana Chrzciciela.  Złożyli również hołd żołnierzom przy pomniku Legionisty na Placu Józefa Piłsudskiego. Na koniec było trochę zabaw i piosenek. Te nietypowe zajęcia okazały się bardzo ciekawe. Dostarczyły, obok nowych umiejętności i wiedzy, wiele emocji i wrażeń.

 

 


Wróć

cbk (2)

 

ws_certyfikat_A4_2013_2014_10100127