Wystawa grzybów

Wrzesień to czas, kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy. Wybierając się do lasu w poszukiwaniu grzybów warto sprawdzić, które z nich są jadalne. Aby posiąść wiedzę na temat  tego, jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących oraz jak postępować w przypadku zatrucia grzybami, uczniowie klasy 5a i 5b wraz w wychowawczyniami pojechali do Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Radomiu na wystawę „Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia”.  

Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne. Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe i zapachowe, którymi wyróżniają się wśród innych produktów spożywczych. Są więc cenionym artykułem spożywczym, ale mogą też stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. W Polsce rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Spotykamy gatunki trujące, niejadalne i jadalne. Mimo powtarzanych ostrzeżeń, każdego roku dochodzi do ciężkich zatruć, których przyczyną nie muszą być wcale śmiertelnie niebezpieczne muchomory. Niemal każda rodzina grzybów ma swoich trujących przedstawicieli. Przed groźnymi lub śmiertelnymi zatruciami można się jednak uchronić. Trzeba poznać grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Temu celowi służy prezentowana w  Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Radomiu wystawa. Na  ekspozycji  można obejrzeć sztuczne modele grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących, jak również grzyby świeże, pogrupowane pod kątem ich podobieństwa zewnętrznego. Okazy prezentowane są w otoczeniu drzewek, krzewów i innych elementów runa leśnego, które tworzą niepowtarzalną atmosferę lasu . Całość wzbogacona jest planszami ilustrującymi różnice między poszczególnymi gatunkami grzybów oraz mówiące o podstawowych zasadach  ich zbierania.Podczas wystawy prezentowany jest film edukacyjny, dotyczący najbardziej znanych grzybów jadalnych i trujących oraz reguł grzybobrania.

20160906_08395320160906_08405320160906_08421820160906_08393620160906_091144


Wróć
    cbk (2)